Borzni pregled: Trgi zaskrbljeni zaradi vedno višje verjetnosti recesije - SmartMoney News

Borzni pregled: Trgi zaskrbljeni zaradi vedno višje verjetnosti recesije

Četrtkovo trgovanje na pomembnejših svetovnih borzah je zaznamoval visok padec pomembnejših indeksov, ki je sledil kratkotrajnemu sredinemu odboju. Vlagatelji so v prvi vrsti zaskrbljeni zaradi odziva centralnih bank, še posebej ameriškega Federal Reserve (Fed), ki bi lahko s hitrejšimi dvigi ključne obrestne mere ameriško gospodarstvo pahnil v novo recesijo. Odporne na padce pa niso bile niti kriptovalute, korelacija katerih z borznimi trgi je v zadnjem času izjemno visoka.

“Uspešna centralna banka bi morala biti dolgočasna,” je pred več kot 20 leti izjavil Mervyn King, nekdanji guverner Bank of England (BoE). Če je bil potreben kakšen dokaz, da živimo v drugačnih časih, smo le-to dobili v tem tednu, ko so vodilni centralni bankirji dveh največjih ekonomij na svetu v tem tednu poskrbeli za precej reakcij med borznimi udeleženci. V sredo, v razmaku nekaj ur so vodilni v ECB imeli izredno srečanje, vodilni pri Fed pa so obrestno mero dvignili za največ v skoraj 30 letih.

Zadnji teden je znova na površje prinesel spomine evropske dolžniške krize, saj so naraščajoči stroški zadolževanja najbolj ranljivih evropskih ekonomij v zadnjem tednu močno narasli. To je tudi botrovalo sklicu izrednega srečanja, na katerem so se vodilni zavezali k boju proti previsokim razlikam med stroški zadolževanja posameznih članic monetarne unije.

Na drugi strani pa je Fed nekaj ur po zasedanju ECB razočaral trge in prekinil odboj, ki smo mu bili priča. Vse od takrat, ko je Fed vodil Alan Greenspan, je veljalo prepričanje, da bo ameriška centralna banka vedno storila vse za zaščito kapitalskega trga. To prepričanje pa je Jerome Powell, predsednik centralne banke, razblinil z dvigom ključne obrestne mere za 0,75 odstotka ter napovedal, da bodo dvigi obrestne mere po potrebi višji tudi v prihodnje. S tem je Fed spremenil politiko ter za glavni cilj postavlja krotenje vedno višje inflacije, četudi na račun padca na borznih trgih.

Medved klestil po borznih trgih

Vse skupaj je zasenčilo tudi redke dobre novice in borzne trge pognalo v območje, pri katerem lahko trdimo, da se nahajamo v medvedjem trendu. Ameriški indeks S&P 500, ki velja za primerjalni indeks stanja svetovnih razvitih trgov, je v letošnjem letu izgubil več kot 23 odstotkov. Še višji, več kot 30-odstotni padec, je v letošnjem letu zabeležil tehnološki indeks NASDAQ. Delnice tehnoloških podjetij so namreč še bolj na udaru zaradi višjih stroškov zadolževanja, saj je v njihovih bilancah delež dolga krepko višji od povprečja, vrednotenja pa so v veliki meri odvisna od prihodnjih dobičkov, ki bodo na ta račun nižji.

Vrednost 16.6.2022Tedenska sprememba
Dow Jones IA                    29.927,07  -7,27%
NASDAQ                    10.646,10  -9,43%
S&P 500                      3.666,77  -8,74%
FTSE 100                      7.044,98  -5,77%
DAX                    13.038,49  -8,17%
Nikkei 225                    25.963,00  -8,08%
Shanghai Composite                      3.315,94  2,38%
Crobex                      2.037,66  -3,08%
Belex 15                          820,39  -1,22%
SBI TOP                      1.149,32  -2,48%
MBI 10                      5.830,02  -2,72%
Nafta Brent                          120,00  -2,34%
Zlato                      1.842,66  -0,55%
Bitcoin EUR                    19.917,53  -29,90%
Ethereum EUR                      1.050,31  -37,87%

Dogajanje pa ni prizaneslo niti kriptotrgu, korelacija katerega z borznimi trgi je v zadnjem času izjemno visoka. Nenazadnje gre za iste vlagatelje, umik sredstev oz. odprodaja pozicij na kripto trgu povzroča višje padce, kot smo jih vajeni na standardnih borznih trgih. Kriptovalute so tako končale t.i. kriptozimo in je trg v tem tednu izgubil dobrih 30 odstotkov vrednosti.

Indeks strahu kaže na prihajajoči odboj

Kar je pozitivno v trenutnem dogajanju, je to da je do padcev prišlo izjemno hitro in lahko rečemo, da smo večji del padcev v trenutni krizi verjetno že doživeli. Nahajamo se le okoli 4 odstotke nad pomembnim odpornim nivojem (3.500 točk) pri indeksu S&P 500, pod katerega bodo vlagatelji le stežka potisnili vrednost. Tudi indeks Fear and Greed je dosegel nivoje, pri katerih lahko trdimo, da nas v kratkem čaka močan odboj. Indeks je sestavljen iz več kazalnikov, za lažje razumevanje in uporabo pa se njegova končna vrednost meri na lestvici od 0 do 100. Pri nizkih vrednostih govorimo o prestrašenosti vlagateljev, pri visokih pa o pohlepu le-teh. Indeks meri razpoloženje predvsem ameriških vlagateljev, zato ga upoštevamo s kančkom skepse, po drugi strani pa so ameriške borze največje in daleč najbolj likvidne, zato so dober približek razpoloženja za cel svet. Pregovor pravi, da je delnice smiselno kupovati, ko so drugi prestrašeni, in prodajati, ko so drugi pohlepni, in glede na vsa leta izračunavanja indeksa, je ta zelo dober pokazatelj primernega trenutka za vstop na trg. Namreč pri ekstremnem strahu, v območju katerega se trenutno nahaja indeks, so trgi preprodani in so primerni za nakup.

Delnice še vedno najbolj privlačne

Nihanja tečajev delnic so del borznega cikla in se temu ne da izogniti. V kolikor vas preveč skrbi, priporočam, da se posvetujete s strokovnjakom in skupaj pregledate, kako lahko vašo strukturo naložb prilagodite, da bo najbolje zasledovala naložbene cilje, obenem pa bila v skladu z vašo trenutno naklonjenostjo tveganju.

V kolikor vas skrbi dogajanje na trgih, se posvetujte z neodvisnimi strokovnjaki družbe Smart Money Solutions d.o.o.

Leave a Comment

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov