Kako izbrati finančnega svetovalca? - SmartMoney News

Kako izbrati finančnega svetovalca?

Kako se lotiti iskanja pravega svetovalca za vas? Najpomembnejše je, da ugotovite ali gre za svetovalca ali prodajalca. S podobnim vprašanjem, kot ste ga zastavili, se ukvarja zelo veliko ljudi. Če ste kdaj razmišljali o tem, kako pomembno je pravilno varčevanje, investiranje, maksimiranje vrednosti vašega premoženja in planiranje varne ter udobne upokojitve, se vam je v glavi sigurno porajalo isto vprašanje.

Tudi, ko ste bili soočeni z največjimi investicijami v življenju, kot je nakup nepremičnine ali pa ste bili obremenjeni zaradi finančnega pritiska, ki ga prinese poroka, rojstvo otroka, ločitev ali celo smrt bližnjega, ste zelo verjetno tudi iskali nekoga, ki bi vas lahko usmeril. Glede na skoraj vse raziskave, velika večina ljudi nima dovolj ustreznega znanja, da bi lahko svetovali.

Torej, kje je dejansko korist finančnih svetovalcev? Na kratko povedano, finančni svetovalec vam lahko pomagajo pri upravljanju vašega finančnega zdravja z uporabo različnih strategij in produktov z namenom izboljšanja finančnega stanja in navad.

Niso pa vsi svetovalci enaki; nekateri so specializirani za točno določena področja, tipe strank, strategije, produkte … Nekateri vam lahko pomagajo pri davčni optimizaciji, nekateri se osredotočajo na mlajše vlagatelje, spet drugi izključno na starejše. Kot lahko razberete, verjetno obstaja finančni svetovalec, ki ustreza tudi vašim potrebam.

Kako najti dobrega svetovalca

Kako bi se morali lotiti iskanja svetovalca, ki bo najbolje zadovoljil vaše potrebe? Vse je odvisno od tega, kaj potrebujete. V kolikor spadate v skupino ljudi, ki potrebuje nekoga, ki bi vam pomagal sestaviti celotno investicijsko strategijo, znižati zadolženost in pričeti z varčevanjem za nepremičnino, bi se morali osredotočiti na večja podjetja, ki se s tem ukvarjajo. To pa predvsem zaradi tega, ker vam bo ena oseba zelo težko kakovostno uredila vse, kar potrebujete. . Večja podjetja imajo po navadi področja delovanja ločena po oddelkih in v vsakem od teh svoje strokovnjake, ki vam zagotovijo kakovostno obravnavno, ne glede na to, za katero področje finančnega sektorja gre.

Ko identificirate podjetja ali osebe, začnite iskati priporočila. Verjetno poznate kar nekaj ljudi, ki imajo urejene osebne finance in sodelujejo s finančnimi svetovalci. Z njihovimi priporočili se lahko že v naprej prepričate, da boste spoznali strokovne nasvete in ne nekoga, ki vam bo poskušal samo nekaj prodati. Nenazadnje je na koncu najbolj pomembno to, da sodelujete z osebo, ki ji lahko zaupate.

V naslednjem koraku se morate osredotočiti na ocenjevanje svetovalcev, ki ste jih izbrali v ožji krog. Povprašajte svetovalca o ponudnikih, s katerimi sodeluje, načinih sodelovanja, izkušnjah in nenazadnje tudi o najpomembnejši stvari, stroških, ki vas bodo v primeru sodelovanja bremenili.

Dobri finančni svetovalci se lahko primerjajo z osebnimi trenerji, saj vam lahko pomagajo najti odgovor na številna kompleksna vprašanja. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike in povečati pozitivne. Obenem pa vas nauči, kaj in kako morate početi, da bo vaš trud imel čim večji učinek. Tako kot osebe brez predhodnega znanja o prehrani in potrebnih vajah potrebujejo osebnega trenerja, je podobno tudi pri finančnih svetovalcih.

Katera vprašanja vam mora svetovalec postaviti?

V zasičenem svetu finančnega svetovanja imajo ljudje veliko možnosti pri odločitvi, komu bodo zaupali svoje prihranke. Zato je za svetovalce ključno neprestano izobraževanje in širitev ponudbe, s ciljem kakovostne pomoči svojim strankam.

Začne se že s poslušanjem. Na začetku svetovalnega procesa je ključno, da svetovalec zelo pozorno posluša, kaj pesti osebo na drugi strani in spozna njegove vrednote, izkušnje, cilje in pogled na svet. Gre namreč za veliko več, kot le nasvet kam z denarjem. V kolikor od stranke ne dobi zadostnih informacij, ki jih za kakovostno svetovanje potrebuje, je njegova naloga, da s pravimi vprašanji dobi točno tisto, kar potrebuje za to, da dobro opravi svoje delo. Kot smo že zapisali, dober finančni svetovalec ni tisti, ki ustvari pozitiven donos, ampak tisti, ki svoje stranke neprestano izobražuje do te mere, da lahko na koncu tudi brez njegove odločitve sprejmejo pravilno odločitev.

Donosnost, ki jo lahko ustvarite z investicijo, je neposredno povezana s tveganjem, ki ga pri tem prevzamete. Povedano po domače, več ste pripravljeni tvegati, potencialno boljši bodo rezultati in obratno. Na žalost je tveganje, ki ga sprejemajo vlagatelji, v veliko primerih previsoko. Cilj vsakega svetovalca je in mora biti, da nepoučenemu vlagatelju ustvarja čim višjo donosnost. Naložba z  visokim tveganjem ni primeren nasvet za nekoga, ki nam zaupa svoje življenjske prihranke. Vprašajte se, s katerim svetovalcem bi raje delali? S tistim, ki vam v enem letu ustvari 8 – odstotno donosnost z visokim tveganjem ali pa z nekom, ki vam v enem letu ustvari 6 – odstotno donosnost le z delčkom tveganja, ki ga prevzamete pri prvem? Poučeni vlagatelji se zavedajo dejstva, da največ pridobijo takrat, ko ustvarjajo denar in pri tem prevzamejo minimalno tveganje. Svetovalci lahko ocenijo, koliko tveganja je za vlagatelja primerno in kako poskrbeti, da ne boste šli čez to mejo.

Vprašanja, ki jih svetovalec mora postaviti:

1. Povejte mi nekaj o sebi. S tem vprašanjem svetovalec osebo na drugi strani postavi na prvo mesto in mu / ji prepusti, da opiše svoje strahove in cilje. Brez poznavanja tako poslovnega kot osebnega življenja ne more nihče na svetu podati pravega nasveta. Poznati morate celotno življenjsko zgodbo. Predvsem pa morate poznati njegove želje in cilje za prihodnost. Le tako lahko izberete prave produkte, ročnost naložb ter likvidnost sredstev, ki bi jih stranka v kateremkoli obdobju v prihodnosti, potrebovala.

2. Kako vam lahko pomagam? Na tem mestu bo svetovalec izvedel zaradi česa ste ga poiskali. Je tudi idealen trenutek, da predstavite s čim vse se ukvarja in kako se razlikuje od ostalih ponudnikov svetovalnih storitev na trgu.

3. Že dosegate svoje cilje? S tem vprašanjem bo svetovalec od vas izvedel, kaj vas muči oz. bo prejel skoraj celotno sliko vašega finančnega zdravja.

Svetovanje je proces, ki zajema veliko pogovora in spoznavanja, saj vam bo svetovalec le tako lahko predlagal rešitev, ki je v tistem trenutku najbolj primerna. Prodajalec je tisti, ki vam bo poskušal nekaj prodati, ne glede na to, ali to potrebujete ali ne oz. kar je še slabše, poskusil vas bo prepričati, da nekaj potrebujete. Svetovalec pa je tisti, ki vas bo občasno tudi odvrnil od nakupa, če bo to smatral za slabo potezo.

Katera vprašanja morate postaviti svetovalcu?

Ne glede na to, kako dober je vaš odnos s finančnim svetovalcem, je pomembno da občasno preverite, če deluje v skladu z vašimi interesi. Vlagatelji pogosto odnos s svetovalcem ocenjujejo na podlagi tega, kako močno rastejo prihranki, kar pa ne sme biti edini pokazatelj, saj se trgi navkljub vsemu gibljejo ciklično.

Seveda mora biti eden od glavnih ciljev rast prihrankov. A ocenjevanje na podlagi le enega kriterija je lahko škodljivo, še posebej v krajšem časovnem obdobju. Poleg ocenjevanje na podlagi uspešnosti bi morali vlagatelji postaviti štiri vprašanja.

Ali ima ustrezno znanje?

Naziv “finančni svetovalec” se v industriji uporablja zelo široko, kar pomeni da je »finančni svetovalec« lahko tudi nekdo, ki je zaposlen na banki, brez znanja o kapitalskih trgih, zaposleni na zavarovalnici, ki pozna samo zavarovalniške produkte svoje zavarovalnice, itd… Torej, prvi korak k oceni vašega finančnega svetovalca leži v tem, da se pozanimate, kakšna je njegova specializacija in katera področja osebnih financ pravzaprav obvlada.

Želite urediti vaše finančno stanje? Bi radi, da nekdo objektivno oceni vašo pripravljenost na upokojitev, optimizira vaše zavarovalniške produkte ali pa morda potrebujete davčno svetovanje? Bi radi ocenili, če je vaša struktura naložb primerna za vaš profil tveganja? Sedaj vam je verjetno bolj jasno, da ciljam na to, da vašega svetovalca vprašate, na katerem področju vam lahko pomaga in ali je njegovo poznavanje celotnega finančnega trga dovolj široko, da vam nudi pomoč in optimizacijo na vseh področjih, katerim želite zadostiti.

Ali vas svetovalec pozna in razume?

Ko ocenite znanje vašega svetovalca, ocenite še to, kako dobro vas razume. Ne rabi vedeti vaše najljubše barve ali hrane, a mora zelo dobro poznati vaše pretekle izkušnje s finančnimi produkti, nagnjenost k investiranju, tveganju in poznati mora vaše kratkoročne in dolgoročne cilje. Idealno bi bilo, če se z vašim svetovalcem, pred sklenitvijo produktov konkretno pogovorite, tudi če to vzame več ur. Na ta način lahko zagotovite, da vam ne bo priporočil nečesa, kar bo za vas popolnoma neprimerno. Če niste nagnjeni k tveganju, vaš svetovalec pa prihranke investira izključno v delniške naložbe, si boste nakopali le veliko neprespanih noči v slabših obdobjih.

Ali vam svetovalec poda realne dolgoročne ocene?

Finančni svetovalci nis(m)o jasnovidni. Ne znamo predvideti, kaj se bo na trgih dogajalo čez en mesec, šest mesecev ali šest let. Lahko pa vas okvirno usmerimo na podlagi znanih informacij ter pričakovanj. Lahko ocenimo, če je določen trg precenjen, podcenjen ali nudi primerno ceno za sprejeto stopnjo tveganja. Lahko tudi ocenimo dolgoročno pričakovano donosnost, nikakor pa ne znamo te predvideti. Zato je včasih bolje zavarovati prihranke in se izogniti previsokemu tveganju. Tako sicer obstaja verjetnost, da boste zamudili nekaj odstotkov rasti, po drugi strani pa se lahko izognete visokemu padcu vrednosti vaših prihrankov. Svetovalec vam mora predstaviti, kakšne dolgoročne rezultate lahko pričakujete ter vam obrazložiti zakaj – morda zaradi vašega profila tveganja, morda zaradi stanja na trgih … dejavnikov je veliko. Pomembno pa je, da se vnaprej zavedate, kaj lahko pričakujete – tako v pozitivnem, kot tudi negativnem smislu.

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov