Kako je Musk ukradel pozornost in postal najbogatejši človek v zgodovini - SmartMoney News

Kako je Musk ukradel pozornost in postal najbogatejši človek v zgodovini

Kakšno leto je za Elonom Muskom. Ko se je svet v začetku leta 2021 ukvarjal s socialnim distanciranjem in številnimi logičnimi in ne tako logičnimi ukrepi svetovnih vlad, je bil Musk vreden 155 milijard ameriških dolarjev.

V roku dveh let, je premoženje 50 let starega milijarderja poskočilo za približno 210 milijard ameriških dolarjev. Rekord je postavil že leta 2020, ko je kot prvi človek v zgodovini v enem letu pridobil več kot 100 milijard dolarjev premoženja. Ta uspeh je še izboljšal v letu 2021. Za ponazoritev, dvoletna rast njegovega premoženja je približno taka, kot znaša 4-letni BDP celotne Slovenije oz. z drugimi besedami, v dveh letih je ustvaril toliko, kot bo Slovenija ustvarila v 4 letih.

Glavni razlog za rast vrednosti njegovega premoženja je seveda v rasti delnic podjetja Tesla, ki so navkljub ekstremno visoki vrednosti v letu 2021 zrasle za več kot 30 odstotkov. V mesecu novembru je Musk na račun rasti cen delnic za trenutek celo presegel mejo 300 milijard dolarjev, s čimer je postal najbogatejši človek, ki je kdajkoli hodil po našem planetu. Od takrat je cena delnice padla za približno četrtino po seriji novih izpadov na Twitterju in prodaji več milijonov delnic in grožnjah, da bo Musk dal odpoved in podobno. Navkljub padcu to ni imelo vpliva na poslovanje podjetja.

Zgodovinsko leto pa je tudi za podjetjem SpaceX, katerega lastnik je Musk. Jeseni je to podjetje kot prvo v zgodovini v vesolje poslalo v celoti civilno posadko; podjetje na sekundarnem trgu vlagatelji vrednotijo v vrednosti več kot 100 milijard dolarjev. Na premoženje vplivajo tudi vse ostale poteze milijarderja, kot je bila na primer prodaja 6 od 7 razkošnih domovanj v Kaliforniji in selitev v majhno hiško v Teksasu v velikosti garsonjere. Najbolj bizarne poteze pa so iz strani Muska prišle v obliki neprestanega trolanja na Twitterju, s čimer je s svojim velikim vplivom dvigoval tako vrednosti podjetij, kot tudi posameznih kriptovalut.

Eni bolj bizarnih potez smo bili priča meseca novembra, ko je na Twitterju objavil anketo, v kateri je uporabnike vprašal ali naj proda 10 odstotkov delnic podjetja Tesla, ki jih ima v lasti. Dva dni pozneje je pričel s prodajami, ki so pretresli poslovni svet in borzne trge. Analitiki ocenjujejo, da je v enem mesecu prodal za 13 milijard dolarjev delnic; s tem so tudi ocenili, da bo samo iz tega naslova moral plačati več kot 8 milijard dolarjev davkov, kar je nov svojevrsten rekord, saj je s tem postal največji plačnik v državno blagajno v zgodovini.

Kot kaže, bo Musk, navkljub neprestanim grožnjam, ostal v podjetju Tesla. Glede podjetja SpaceX pa ni dvoma, da bo deležno še več pozornosti, saj zgleda da je milijarder vesoljsko dirko vzel zelo resno in tako kot v bitki za prevlado na trgu električnih avtomobilov, je odločen da bo vodilni tudi v vesoljski dirki.

Številni nenavadno pojavo, ki jo predstavlja Elon Musk, imajo za izjemnega filantropa, kar pa ni ravno blizu resnice. Pred približno desetimi leti je bil tudi on eden tistih, ki se je zavezal, da bo najmanj polovico svojega premoženja daroval v dobrodelne namene. Poznavalci so preračunali, da je v zadnjem desetletju daroval le okoli odstotek premoženja. veliko večino je namenil razvoju poslovanja, česar mu ne moremo zameriti. Nenazadnje ima sedaj več premoženja, ki bi ga lahko daroval v prihodnje.

Dirka do prvega trilijona

Trilijonar sicer ni prava beseda za slovenski jezik, vendar tudi govorimo o stanju, za katerega besede v slovenskem jeziku še nimamo. Gre za osebo, ki ima več kot 1.000 milijard dolarjev (ali podobno močne valute) premoženja. Trenutno ni še nihče dosegel tega mejnika, vendar če gledamo na hitrost rasti premoženja milijarderjev, smo od tega mejnika oddaljeni le nekaj let. Gre za znesek, ki je enak približno 21 slovenskim BDP.

Kdo bo postal prvi trilijonar ni mogoče zanesljivo napovedati. Glede na stanje iz preteklosti, bo to morda celo nekdo, ki še ni na nobenem radarju. Najvišjo verjetnost pa logično imajo tisti, ki so temu mejniku najbližje. Od teh lahko zaradi starosti izločimo Warrena Buffetta in Carlos Slima. Lahko bi to bil tudi Bill Gates, vendar so se njegovi interesi spremenili in ne zasleduje več ustvarjanja bogastva. Tako nam ostanejo trije kandidati: Elon Musk (199 mrd USD), Jeff Bezos (117,5 mrd USD) in Bernard Arnault (184,7 mrd USD).

Morda se zdi, da so ti trije kandidati še vedno daleč od mejnika 1.000 milijard, vendar če upoštevamo preteklo rast, je lahko to vprašanje le nekaj let. Samo Musk je v zadnjih dveh letih iz 45 milijard dolarjev zlezel na zavidljivih 199 milijard dolarjev. Premoženje Arnaulta, lastnika družbe LVMH, ki ima v lasti znamke, kot so Louis Vuitton, Christian Dior in Hennessy, se je v zadnjih 8 letih povečalo za faktor 6.

Kako se računa vrednost premoženja?

Menim, da je pomembno, da razčistimo tudi to kako se preračuna vrednost premoženja posameznika. Upoštevajo se deleži v podjetjih, investicije, nepremičnine, denar in osebna lastnina. Da bi preračunali vrednost vašega premoženja, kot to počno pri Forbes, seštejte vse prej našteto in od tega odštejte morebitna posojila in ostale obveznosti. Pri večini ljudi ni težko izračunati vrednosti premoženja. To pa se zakomplicira pri najbogatejših, saj imajo številne naložbe, ki jih je težko ovrednotiti, vrednost podjetij pa se spreminja iz dneva v dan.

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov