NE POZABITE NA NAJMLAJŠE – 3. DEL - SmartMoney News

NE POZABITE NA NAJMLAJŠE – 3. DEL

“Varčevanje je dobra stvar, sploh če so to zate storili že tvoji starši,” je enkrat izjavil Winston Churchill. In ni se motil. Današnji upokojenci po svetu žanjejo sadove varčevalnih navad preteklih generacij. Situacija pa se na žalost že obrača in prihodnje generacije upokojencev, in še posebej tisti, ki šele zdaj prestopajo med aktivno populacijo, bodo na upokojitev gledali z drugimi očmi.

V industrijski dobi je veljalo pravilo, da se je posameznik vključil v izobraževalni sistem in si poiskal varno in zanesljivo delovno mesto, na katerem je lahko ostal tudi celotno delovno obdobje. S prihodom informacijske dobe so se pravila igre spremenila. Danes se posameznik vključi v izobraževalni sistem in se nato spoprime s težavo iskanja ustreznega dela. Ko ga najde, se mora nenehno dodatno izobraževati, da bi samo obdržal delovno mesto. Zato je umestno vprašanje, ki si ga že postavljajo nekateri starši: ali bo izobrazba dovolj za poklicni in finančni uspeh mojega otroka?

Verjetno ste v vsakdanjem življenju opazili, da vašega bančnika ne zanima vaša izobrazba, ampak predvsem vaša finančna kondicija, ki jo vidi kot seštevek finančne inteligence in finančne zmožnosti. Ker nas otroci ves čas opazujejo in posnemajo, lahko sklepamo, da bodo naši otroci finančno inteligentni toliko, kot smo mi sami. Zato je pomembno, da sami ravnamo po pravilih, katerih učimo najmlajše.

V seriji 3 prispevkov vam bomo pomagali poskrbeti za vaše otroke.

  1. Katera zavarovanja so primerna za otroka?
  2. Katere varčevalne produkte izbrati?
  3. Nekaj hitrih nasvetov

Držite se pravil, katerih učite lastne otroke

Otrokom običajno hitro priskrbimo hranilnik kovancev in jih poučujemo o pomenu postopnega varčevanja, s čimer si bodo lahko čez čas izpolnili željo, pa čeprav morda zgolj nakup nove igrače. Ko pa pogledamo svoje varčevalne navade, lahko hitro ugotovimo, da sami tega ne počnemo. Če danes ne znamo varčevati, potem še nismo dovolj finančno poučeni, in če ne bomo varčevali za svoje otroke, potem tudi sami tega ne bodo znali.

Vrednost ustreznega izobraževanja

V zadnjih letih smo priča velikem porastu zasebnih šol in zasebnih izobraževalnih centrov, ki v nasprotju z državnim šolskim sistemom otrokom ponujajo sodobnejše učne programe. Zasebne izobraževalne ustanove imajo praviloma bolj prilagodljive učne programe, v katere je pogosto vključeno tudi finančno izobraževanje. Skozi otroštvo starši iščemo in spodbujamo genija v otroku, medtem ko ga kasneje vključimo v šolski sistem v prepričanju, da ga bodo naučili vseh življenjsko potrebnih praks.

Omogočite otroku boljše pogoje

Kako bi se počutili, če bi v svojem otroku prepoznali inteligenčni potencial, ki bi za nadaljnji razvoj potreboval dodatno ali boljše izobraževanje, vi pa mu tega ne bi mogli zagotoviti, ker niste pravočasno mislili na to? Pomislite na otrokovo razočaranje, ko bi ugotovil, da mu ne morete zagotoviti enakovrednih pogojev in da bo moral zmago predati sovrstnikom, še preden se je tekma sploh začela. Dokazal se bo in zmagal praviloma tisti, ki ga bodo lahko starši ustrezno finančno podprli.

Povprečna mesečna obremenitev

Da bi pravočasno lahko zagotovili zadostna finančna sredstva, moramo začeti razmišljati o tem že ob otrokovem rojstvu. Država namreč ne bo poskrbela za vse učne in razvojne potrebe vaših otrok, saj se časi brezplačnega šolstva iztekajo. Po mnogo raziskavah znašajo stroški za potrebe otrok do 18. leta starosti več kot sto tisoč evrov, pri čemer so upoštevane vsakodnevne potrebe po hrani, obleki, obutvi, šoli, šolskih potrebščinah, obšolske dejavnosti, ne vključujejo pa financiranja študija. Gre za vsoto, ki na mesečni ravni pomeni finančno obremenitev v višini 450 evrov. Zato je pomembno, da se na takšno finančno obremenitev začnete pripravljati dovolj zgodaj.

Začnite z otroškim dodatkom

Kdor danes nameni rednemu mesečnemu varčevanju vsaj mesečni znesek otroškega dodatka, bo čez 15 ali 20 let lažje zagotovil sredstva, ki jih bo otrok potreboval. Predlagamo vam, da mesečnemu znesku otroškega dodatka sami dodate prav toliko in tako varčujete dolgoročno. Naj ponazorimo s primerom: če bi ob predpostavki 18-letnega varčevanja mesečnega zneska 50 evrov, s predvideno 7-odstotno letno donosnostjo, bi po 18 letih varčevanja privarčevali dobrih 21 tisoč evrov. Če mesečni znesek vsako leto povišate za nivo inflacije, bo vsota zbranih sredstev še višja.

Zaključni nagovor

Ne postanite breme svojim potomcem

Ni pomembno samo to, da poskrbite za lastne otroke, poskrbeti morate tudi zase. Če smo se kaj naučili iz svetovne pandemije, je to, da niti najbolj previdna oseba ne more biti pripravljena na vsako krizo. Veliko ljudi to šele sedaj spoznava. Veliko pa jih bo to spoznalo v prihodnje. Načrtovanje prihodnosti seveda ne zagotovi lagodne prihodnosti, vsekakor pa ponudi dobro izhodišče za spopadanje z izzivi, ki nas čakajo. Proces se mora neprestano prilagajati spremembam v vašem življenju in v vaših ciljih.

(1.) primerno načrtovanje se prične s postavitvijo kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ciljev,

(2.) kratkoročni cilji zajemajo določitev proračuna, znižanje zadolženosti in vzpostavitev varnostnega sklada,

(3.) srednjeročni cilji naj zajemajo morebitne izdatke za nenujne zadeve in zavarovanja,

(4.) dolgoročni cilji pa naj bodo fokusirani na vaše življenje po upokojitvi.

Skoraj gotovo svojih ciljev ne boste dosegli brez skrbi in po popolni linearni premici, ki si jo boste na začetku zastavili. Najpomembnejše pa je, da ste konstistenčni in se držite strategije, ki si jo zastavite. V kolikor morate v vmesnem času plačati večji strošek na primer za popravilo avtomobila, se ne sekirajte. Ravno temu so namenjena sredstva varnostnega sklada, da nimate večjih težav ob nepredvidenih dogodkih.

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov