Pregled trgov: Izjemna rast na trgu kriptovalut - SmartMoney News

Pregled trgov: Izjemna rast na trgu kriptovalut

Delnice so zabeležile drugi zaporedni teden rasti. Rast je spodbudil podatek o višini inflacije v ZDA ter pričetek sezone objav poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje lanskega leta. Najvišjo rast so beležila tehnološka podjetja in druga podjetja iz t.i. “growth” sektorja. Delnice bank, ki so poročale o boljših rezultatih od pričakovanj, so po objavi poslovnih rezultatov padle zaradi previdnih napovedi prihodnjega poslovanja.

Vlagatelji so večji del preteklega tedna preživeli v pričakovanju podatka o višini inflacije. Cene so se v ZDA po objavljenih podatkih decembra znižale za 0,1 odstotka, kar je tik pod pričakovanji analitikov in prvi padec po maju 2020. Na letni ravni tako inflacija v ZDA znaša 6,5 odstotka, kar je najnižje od oktobra leta 2021.

Podatki so spodbudili optimizem vlagateljev, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve v prihodnje manj agresivna pri zategovanju monetarne politike.

Rast so beležile tudi delnice na evropskih borzah, saj so boljši gospodarski kazalci nakazali na verjetnost krajše in manj globoke recesije, kot se je pričakovalo. Navkljub dobrim podatkom pa so predstavniki Evropske centralne banke (ECB) dali vedeti, da bodo še vedno morali krepko zvišati ključno obrestno mero, kar je nekoliko zavrlo rast cen delnic. Med gospodarskimi podatki, ki so izstopali, je bila predvsem objava podatka, da je nemško gospodarstvo v zadnjem lanskem četrtletju verjetno stagniralo; stopnja brezposelnosti v območju evra je ostala na nizki ravni 6,5 odstotka; sentiment vlagateljev pa kaže na krepitev.

Kripto trgi: Izjemna tedenska rast

Največja kriptovaluta na svetu, bitcoin, je pretekli teden končala z izjemno rastjo, saj je vrednost kovanca zrasla za več kot 20 odstotkov. Bitcoin je v novi teden vstopil precej previdno, vendar po rasti nad 18 tisoč dolarjev se je sentiment vlagateljev močno okrepil in potisnil vrednost vse do 21 tisoč dolarjev. Podobnemu trendu smo bili priča tudi pri ethereumu.

Rast so spodbudila pozitivna pričakovanja glede ameriškega gospodarstva ter optimizem vlagateljev.

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov