Pregled trgov: Mešano na splošnih trgih; znova pozitiven teden za kriptovalute - SmartMoney News

Pregled trgov: Mešano na splošnih trgih; znova pozitiven teden za kriptovalute

Glavni borzni indeksi so pretekli teden končali mešano, saj se zdi, da strah pred recesijo vpliva na razpoloženje vlagateljev. Indeks Dow Jones Industrial Average se je odrezal najslabše in izgubil del svoje močne rasti v prvih dveh tednih leta, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq Composite zabeležil skromno rast. Pričakovanja glede umirjanja inflacije so pripomogla k boljšemu rezultatu t.i. growth delnic, saj bi nižje ključne obrestne mere ameriškega Federal Reserve (kot posledica nižje inflacije) izboljšale prihodnje poslovne rezultate teh podjetij.

Pretekli teden je razkril kar nekaj podatkov, ki kažejo na upočasnjevanje rasti ameriškega gospodarstva, kar pomeni večji pritisk na Federal Reserve pri zaostrovanju monetarne politike. Še najbolj pomemben podatek padca splošne potrošnje za 1,1 odstotka v mesecu decembru, navzdol pa so bili revidirani podatki tudi za mesec november. Podatki o umirjajoči se inflaciji so zato delovali pozitivno in razveselili vlagatelje.

Negativno presenečenje je bil tudi kazalec industrijske proizvodnje v ZDA, ki je decembra padla za 0,7 odstotka, kar je največ od septembra leta 2021.

V Evropi pa smo v preteklem tednu beležili padce. Evropska centralna banka (ECB) je namreč dala javnosti vedeti, da bo navkljub močnemu upočasnjevanju gospodarske aktivnosti v EU vztrajala pri agresivnem zategovanju denarne politike. Stališče centralne banke je posledica še vedno zelo visoke stopnje inflacije, ki smo ji priča na ravni EU. Analitiki tako pričakujejo dvig na naslednjem zasedanju centrale banke za 0,75 odstotne točke.

Bolj pozitivnim gibanjem pa so bili priča na Kitajskem, kjer so borzni trgi beležili četrti zaporedni pozitivni teden. Rast je bila posledica višje gospodarske rasti od pričakovane.

Kripto trgi: Še en pozitiven teden za kriptovalute

Čeprav smo bili na kripto trgih v preteklem tednu priča burnemu dogajanju, to ni vplivalo na cene kriptovalut, ki so beležile novi izjemni teden. V preteklem tednu smo bili priča valom aretacij sredstev ter zaprtja nekaterih menjalnic v ZDA zaradi prevar oz. nepravilnosti pri ravnanju s sredstvi vlagateljev; kripto posojilodajalec Genesis pa je vložil vlogo za stečaj, pri čemer naj bi podjetje dolgovalo več kot 5 milijard ameriških dolarjev.

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov