Propad kripto podjetja FTX in njegove superzvezde - SmartMoney News

Propad kripto podjetja FTX in njegove superzvezde

Če ste preteklo leto bili pozorni na svet financ, ste verjetno brskali po abecedni juhi: SBF. FTX. FTT. Morda celo SEC.

Kratka zgodba je, da sta kripto tajkun Sam Bankman-Fried in podjetje, ki ga je ustanovil, FTX, spektakularno eksplodirala, zaradi česar je izgubil skoraj vso premoženje in svoj naziv izvršnega direktorja, zaradi česar je njegov kripto imperij vložil zahtevo za stečaj.

Propad FTX, nekoč tretje največje borze kriptovalut na svetu, je pretresel celotno industrijo. Podjetje Sama Bankman-Frieda je bilo priča meteorskemu vzponu, a padec je bil še bolj spektakularen. Bankman-Fried, ki ga vodi skupina prijateljev, ki živijo v razkošnem penthouseu na Bahamih, je postal ljubljenec vlagateljev v kriptovalute.

Sin profesorjev prava na Stanfordu, mladi pionir v kriptovalutah, je bil pri 29 letih vreden že 22,5 milijarde dolarjev. V intervjuju za Financial Times je Bankman-Fried pogumno trdil, da bi lahko FTX nekega dne razmislil o nakupu velikanov, kot sta Goldman Sachs in skupina CME.

Poleg tega si je pridobil kult privržencev s svojim skromnim življenjskim slogom, ki je zajemal ohlapne majice, vegansko prehrano in vožnjo s toyoto corollo. Bankman-Fried je podpisal tudi The Giving Pledge, s čimer se je zavezal, da bo večino svojega premoženja dal v dobrodelne namene, pojavil pa se je tudi v videoposnetku, ki ga je predstavil kot “najbolj radodarnega milijarderja”.

V pogovoru z Bloombergom je osupljivo trdil, da “če vse označite za trg, verjamem, da je na neki točki moje neto premoženje doseglo 100 milijard dolarjev.” To je veliko denarja, če upoštevamo, da je osrednji menjalni posel FTX dosegel najvišjo tržno vrednost le 32 milijard dolarjev. Toda zaradi tega je zgodba o padcu Bankman-Frieda z neba le še bolj osupljiva. Torej, kako je zapravil vso to slavo in bogastvo?

Prepleteni usodi Binance in FTX

Leta 2019, ko je bil FTX vzhajajoča zvezda v kripto industriji, je Binance vložil lastniški kapital v podjetje in kupil tudi nerazkrito količino kovanca FTT. Toda julija lani, ko je FTX zbiral resen kapital vlagateljev, je izvršni direktor Binance Changpeng Zhao objavil, da podjetje odprodaja svoj delež v FTX in je v zameno prejelo 2,1 milijarde dolarjev, ki so bili plačani v obliki žetonov BUSD in FTT.

FTX je še naprej rasel kljub temu, da je kripto industrija vstopila v dolgo zimo in v enem letu izkrvavela več kot bilijon dolarjev. Toda vse se je začelo po poročilu CoinDesk, ki je razkrilo, da je večina sredstev Alameda Research v obliki FTX in da je prišlo do globoke prepletenosti virov med obema podjetjema.

Izraženi so bili pomisleki, da FTX in Alameda zlorabljata sinergijo za manipulacijo trga in podpiranje vrednosti FTT. Kmalu so sledila poročila o regulativnem nadzoru imperija FTX, skupaj z govoricami o insolventnosti. Binance je hitro zapustil svoje celotno imetje FTT v vrednosti več kot pol milijarde.

Toda na tej točki je bilo mrmranje o likvidnostnem krču pri FTX povsod. FTX navsezadnje ni bil imun na pretrese v kripto industriji. Skoraj kot bi padle domine, so velikani, kot sta Terra in Luna, praktično propadli, medtem ko so Celsius, Voyager Digital in Three Arrows Capital šli v stečaj.

Na propad obsojen odkup

Dne 8. novembra je Zhao tvitnil, da je likvidnostni krč pri FTX zelo resničen. Še pomembneje je, da je objavil, da je Binance podpisal pismo o nameri za nakup FTX za rešitev potapljajoče se ladje. Odkupna pogodba med obema podjetjema je bila po naravi nezavezujoča, a je bila vseeno presenetljiva, saj sta se dva veljaka kriptoindustrije pred tem oblivala z blatom.

Zhao je tvitnil, da se je Bankman-Fried obrnil nanj s ponudbo, da reši FTX s prevzemom, in dodal, da je kripto borza na robu propada. FTX je že ustavil dvige sredstev na svoji borzi, rdeča pasica na vrhu spletne strani pa je zainteresiranim stranem tudi svetovala, naj izvajajo nove naložbe. Znaki implozije so bili očitni in odkup Binance se je zdel varna pot do okrevanja.

Toda le dan kasneje je Binance odstopil od posla. Podjetje je na Twitterju objavilo, da so poročila o “nepravilno upravljanih sredstvih strank in domnevnih preiskavah ameriških agencij” o FTX prisilila podjetje, da odstopi od svoje zaveze. Binance je nadalje omenil, da razmeram na FTX ni več pomoči in okrevanja.

Kot razlog za odstop od posla so bile navedene tudi bližajoče se regulativne preiskave. Komisija Združenih držav za vrednostne papirje in borzo (SEC) in Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami (CFTC) sta že začeli preučevati podjetje zaradi pomislekov glede še enega propada kriptovalut.

Saga o stečaju

Preden je vse šlo narobe, je bil Bankman-Fried očitno zasoljen glede celotnega izpada posla Binance. Glede na interno komunikacijo, ki jo je videl The New York Times, je vodja FTX svojemu krogu povedal, da Binance verjetno “nikoli zares ni nameraval skleniti posla.” Caroline Ellison, prijateljica Bankman-Frieda, ki je vodila Alamedo, je zaposlenim tudi povedala, da ji je žal za trenutno stanje.

Priznala naj bi, da je “Alameda med drugimi izdatki najel posojila in denar uporabil za naložbe tveganega kapitala.” Priznanje v resnici ni bilo tajno, saj so prejšnja poročila bolj ali manj pokazala, da so bila sredstva strank poneverjena in uporabljena za financiranje drugih podvigov skupine FTX.

FTX je kot po maslu in ob pogledu na primanjkljaj v vrednosti 8 milijard dolarjev brez rešitelja z globokim žepom, kot je Binance, vložil zahtevo za stečaj. Bankman-Fried je odstopil s položaja, a to verjetno še ne bo konec zgodbe. Preiskave FTX in raziskave Alamede kažejo, da ima prvi več kot 3 milijarde dolarjev dolga le do svojih 50 največjih upnikov, premoženje v vrednosti ene ali nekaj milijard dolarjev pa je izginilo brez sledu.

V odsotnosti Bankman-Frieda je John J. Ray III prevzel mesto novega izvršnega direktorja in pomagal pri stečajnem postopku. Vendar več časopisnih hiš poroča, da so bili že identificirani in predloženi dokazi, ki bi lahko sprožili kazensko preiskavo proti ključnim osebnostim FTX. Zanimivo je, da se preiskujejo tudi možnosti sistemske manipulacije in celo vdora.

Kaj ima za povedati padli kripto superzvezdnik?

V svojem prvem javnem nastopu po katastrofi FTX je Bankman-Fried opravil intervju na daljavo za The New York Times. Debata je bila precej odkrita in je postavila pod vprašaj njegov padec iz vodilnega v industriji v to, da je postal predmet številnih kazenskih preiskav. Med drugim je Bankman-Fried trdil, da mu od nekoč ogromnega bogastva ni ostalo skoraj nič, in dodal, da mu je morda na enem od njegovih računov ostalo le še okoli 100 tisoč dolarjev.

Bankman-Fried je imel ves čas intervjuja opravičujoč ton, pri čemer je večino krivde prepustil zgolj naključju. Ni povedal, ali se bo vrnil v ZDA zaradi sodnega pregona, kljub temu, da sta zakonodajalca, kot sta Elizabeth Warren in Sheldon Whitehouse, zahtevala kazensko ovadbo proti njemu. Na vprašanje, ali je vedel za mešanje sredstev med Alamedo in FTX, je Bankman-Fried dejal, da “ni zavestno mešal sredstev.”

Na vprašanje o Alamedi in prekrivanju sredstev s FTX je Bankman-Fried dejal: “Nisem vodil Alamede. Nisem natančno vedel, kaj se dogaja.” Vendar je priznal lastništvo velikega deleža Alamede, vendar je pozneje pojasnil, da ni imel dovolj pasovne širine za vodenje dveh podjetij hkrati. Bankman-Fried je tudi trdil, da je razmišljal o splošnem zdravju industrije, namesto le o bližajočem se propadu ekosistema FTT, ko je poguba FTX postala očitna.

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov