Velike prednosti in tveganja kriptovalut - SmartMoney News

Velike prednosti in tveganja kriptovalut

Še pred nekaj leti, konkretneje leta 2018, je bilo za upravljavce premoženja enostavno ignorirati kriptovalute. Bitcoin je takrat izgubil več kot 80 odsottkov svoje vrednosti, celoten sistem pa je bil prežet z neuspešnimi prvimi ponudbami žetonov kriptovalut. Danes je ta trg težko ignorirati. Maja letos (2022) je vrednost trga presegla 1.300 milijard ameriških dolarjev, kar je približno polovica vse gotovine ameriških dolarjev v obtoku. Cilj tega prispevka je vlagateljem predstaviti perspektivo kako pristopati k temu segmentu naložb.

Prvi korak vsakega investitorja mora biti učenje in razumevanje naložbe. Čeprav bitcoin ima največ pozornosti, predstavlja manj kot polovico celotne kapitalizacije trga. Obstaja veliko število različnih kovancev ter tudi konkretnih tehnologij oz. funkcionalnosti. Ethereum na primer podpira t.i. pametne pogodbe ter se ga lahko uporabi za razvoj kovancev oz. projektov, podprtih z izdajo kovancev. Ti kovanci lahko omogočijo plačilo ali pa celo predstavljajo lastništvo digitalne umetnine, kot so na primer NFT (non-fungible tokens). Obstaja tudi velik del trga, vezan na konkretne valute, tako imenovan trg stablecoinov oz. stabilnih kovancev, podprtih s standardno valuto. Trg je izredno širok.

Obstaja več načinov, s katerimi se lahko vlagatelj izpostavi kriptovalutam, če ne govorimo o direktnem nakupu na eni od trgovalnih platform. Za ljubitelje standardnega pristopa so na voljo tudi ETF skladi, ki investirajo v kriptovalute. Lahko se izpostavite tudi skozi zaprte alternativne sklade, ki med drugim investirajo v razvoj kripto projektov. Obstajajo celo opcije nakupa fizičnih kovancev, ki predstavljajo lastništvo določene kriptovalute.

Pravo vrednost kriptovalut je težko določiti, zato se bomo v tem prispevku posvetili vsem vidikom kriptovalut. Pomembno je namreč, da kot vlagatelj poznate tako prednosti, kot tudi slabosti posamezne naložbe.

Pri razpršitvi v kriptovalute lahko portfelj sestavite na več načinov, lahko tudi tako, da razpršite sredstva le med dva naložbena tipa: gotovina in kriptovalute. Če bi v portfelj dodali le tolikšen delež kriptovalut, da bi bila volatilnost na podobni ravni kot znaša pri ameriškem indeksu S&P 500, bi se portfelj odrezal bolje, kot če bi investirali v indeks S&P 500, ob tem pa bi bil portfelj celo bolj stabilen. Drži pa, da je obravnavano obdobje v tem primeru dokaj kratko, saj je trg kriptovalut še mlad.

Investicijske kriptovalute ter poskusi vrednotenja

Dve najpomembnejši kriptovaluti sta bitcoin in ether. Obe valuti sta v času svojega obstoja bili izredno volatilni. Zato se vlagatelji, ki se podajate v investiranje v kriptovalute, poslužujte strategij nadzorovanj tveganj, saj se večjim vmesnim padcem ne boste mogli izogniti. Spodaj si lahko ogledate graf, katerega so pripravili raziskovalci Man Insitute ter prikazuje gibanje bitcoina in ethra od ustanovitve do danes. Opazite lahko, da je imel bitcoin v svojem kratkem 12-letnem obdobju obstoja 5 primerov padca za več kot 60 odstotkov. Ether ima še krajšo zgodovino in je podobno beležil že več večjih padcev. Korelacija med valutama je ob tem zelo visoka.

So kriptovalute v balončku? Kot balon lahko označimo naložbo oz. trg, ki beleži znaten odmik od svoje fundamentalne vrednosti. V kriptosvetu je izredno težko določiti fundamentalno vrednost. Se pa da pogledati eno od karakteristik: gibanje cen kriptovalut ter standardnih naložb v obdobju balončka. Torej, trajanje okrevanja oz. okrevanje in dosega prejšnje najvišje vrednosti. Dlje traja okrevanje, večja verjetnost je, da je bila vrednost pretirano napihnjena.

Še vedno pa nismo bližje vrednotenju oz. določitvi fundamentalne vrednosti. Ameriški dolar, čeprav ne krit od leta 1971, ima vrednost zaradi treh pomembnih faktorjev. Prvi, ameriški dolar je uradna valuta ZDA. Drugi, ameriški davki se plačujejo v ameriških dolarjih. Tretje pa kazenska odgovornost, v kolikor davki niso plačani. Še bolj konkretno, dolar predstavlja svetovno rezervno valuto. Kot z vsako standardno valuto, ima vrednost ker ljudje verjamemo, da ima vrednost. Enostavno. V kolikor zaupanje v posamezno valuto kopni, bo valuta izgubljala vrednost. V izjemnih primerih lahko izguba zaupanja pripelje do tega, da bodo državljani iskali alternative nacionalnim valutam.

Zakaj pa ima bitcoin vrednost? Ni uradna nacionalna valuta, je izredno nestabilen (približno 40x toliko, kot ameriški dolar v primerjavi s košarico 10 največjih svetovnih valut). Transakcije so počasne in drage v primerjavi s standardnimi rešitvami. Obstaja regulativno tveganje. Kljub vsemu zapisanemu je bitcoin od ustanovitve zelo močno zrasel.

Obstaja več teorij, ki poskušajo razvozlati pravo vrednost bitcoina. Glede na to, da bitcoin ne izplačuje dividend, je najbolj preprosta razlaga ter argument za nakup bitcoina le prepričanje ljudi, da bo ta kriptovaluta rasla. Ni pa to dolgoročno vzdržen pristop k investiranju. Lahko pa določene kriptovalute postrežejo s t.i. industrijsko vrednostjo zaradi hitrosti, varnosti in enostavnosti. Tehnologija se namreč lahko uporabi ne le kot investicija ampak tudi kor način sklepanja pogodb, potrjevanja pristnosti itd.

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov