Zakaj so vzajemni skladi primerni za večino vlagateljev? - SmartMoney News

Zakaj so vzajemni skladi primerni za večino vlagateljev?

Kot je zelo dobro zapisala Sarah Newcomb za Morningstar.com: “Predstavljajte si, da investirate vsa svoja sredstva v podjetje, ki razvija zdravilo za raka, nato pa le-tega razvije konkurenčno podjetje, ki zdravilo zaščiti s patentom. Ali pa si predstavljajte, da s svojim prijateljem vse svoje prihranke investirate v razvoj podjetja, ki propade v roku enega leta.”

Vsakič, ko boste investirali samo v eno naložbo, bo posledično tudi vaš uspeh odvisen le od ene naložbe. Če ste v dvomih, sredstva razpršite.

Gospodarski cikli in razvoj tehnologije bosta vedno skrbela za nihanja na trgih. V zahtevnih časih so v prednosti trgovci z osnovnimi potrošnimi dobrinami, v dobrih časih pa trgovci luksuza. Ko delnice rastejo, postanejo obveznice manj privlačne in obratno. Zaradi tega strokovnjaki vedno izpostavljamo pomen razpršitve. Ne glede na vse znanje in informacije, nismo jasnovidni … nihče vam ne bo znal natančno napovedati obrata trenda ali trenutka, ko bo nek trg “eksplodiral” navzgor; če bi vedeli, nam ne bi bilo treba delati in tudi tega prispevka vi ne bi prebirali.

Razpršitev pomeni, da v svoj naložbeni portfelj dodate več različnih naložb. Na ta način pridete do neke povprečne donosnosti trga in zmanjšate nevarnost, da ena neuspela naložba ne bo negativno vplivala na vaše finančno stanje.

Lažje je sicer izjaviti, da kupite nekaj delnic 100 različnih podjetij iz različnih industrij, saj bi za to morali nameniti ogromno denarja, da nam stroški ne bi “požrli” donosa, ki bi ga ustvarili v prihodnjih letih. Ravno zato na trgu obstajajo vzajemni skladi, kjer ne samo da lahko naenkrat dostopate do več deset različnih delnic podjetja, lahko tudi izbirate med različnimi sektorji, regijami … obenem pa za izbor naložb skrbijo strokovnjaki.

Vzajemni sklad je združeno premoženje večjega števila lastnikov – vlagateljev. Z vloženimi sredstvi kupite določeno število enot premoženja vzajemnega sklada. Enote lahko kadarkoli prodate vzajemnemu skladu nazaj in tako svoje prihranke dvignete. Vzajemni sklad je v lasti vseh vlagateljev, ki so vanj vložili svoj denar. Denar vlagatelja je v enakih deležih razpršen v vrednostne papirje, kot je razpršena celotna naložbena struktura vzajemnega sklada. Vzajemni skladi so namenjeni predvsem investitorjem, ki želijo razpoložljiva denarna sredstva investirati v nakup delnic delniških družb in drugih vrednostnih papirjev, vendar nimajo dovolj znanja ali časa, da bi to izvedli neposredno. Zato investiranje denarnih sredstev zaupajo upravljavcu vzajemnega sklada, ki z razpršenostjo naložb skrbi tudi za varnost naložb.

Navkljub zapisanemu odsvetujem, da se vlagatelji samostojno lotijo investiranja in priporočam, da se najprej obrnete na strokovnjaka, ki vam bo pomagal določiti ustrezno razmerje med posameznimi skladi. Pri tem vam pomagamo strokovnjaki Smart Money Solutions, d.o.o.

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov