Vaš svetovalec je lahko tudi vaš mentor - SmartMoney News

Vaš svetovalec je lahko tudi vaš mentor

Pisali smo že, da je lahko vsak posameznik uspešnejši od finančnega svetovalca pri upravljanju svojega premoženja, saj bi se s samostojnim upravljanjem svojih naložb izognil večjemu delu stroškov svetovalnih storitev. Glavne prednosti dela s svetovalcem pa so znanje, čas in dostop do produktov, do katerih vlagatelji sami težko pridejo. Dejstvo je, da lahko tudi prva dva dejavnika iz prejšnjega stavka vlagatelji pokrijejo sami.

Ocena svetovalca po vašem pridobljenem znanju

Ena izmed glavnih nalog svetovalca je izobraževanje strank. Tega večkrat ne vedo niti svetovalci sami. Ocenjujemo, da lahko govorimo o dobrem finančnem svetovalcu, če so njegove stranke po nekaj letih dela s svetovalcem sposobne (povečini) same upravljati svoje osebne finance oz. se vsaj zavedajo kaj potrebujejo in česa ne. Ko me kdo izmed znancev ali sorodnikov prosi za pomoč pri financah, jim le-to z veseljem ponudim, vendar na drugi strani redno skrbim za to, da se ob tem izobražujejo tudi sami. Kdo bo nenazadnje na boljšem: oseba, za katero skrbite, ali oseba, ki jo naučite poskrbeti zase?

Drži, da večina ljudi nima znanja in/ali časa, da bi se ukvarjali z lastnimi financami. Zato na trgu obstajamo strokovnjaki, ki nudimo pomoč na tem področju. Največja neumnost je, če zaradi neznanja svoje finance prepustite usodi. Finančni svetovalci imamo dovolj znanja (je pogoj), časa (je naša služba) in tudi podporo strokovnih služb, ki skrbijo za pripravo analiz (prednost). Finančni svetovalci nismo čustveno vezani na finance vlagateljev, zato lahko ob izpolnjenih prej naštetih prednostih lažje sprejmemo objektivne odločitve in vas tudi ustavimo, preden storite kakšno neumnost.

Ena prvih pomembnejših lekcij, ki se je vlagatelji naučijo skoraj nemudoma, je ta, da so stroški pomembni. Drugo spoznanje, do katerega pride vlagatelj po preteku enega do dveh let, je to, da je večkrat bolje prespati dogajanje, povprašati svetovalca za neodvisno mnenje in ne ukrepati – res je, svetovalci se zelo pogosto znajdemo v vlogi psihiatra in smo prisotni le za poslušanje tegob.

Tretja pomembna lekcija, ki se je vlagatelji naučijo, je pomen razpršitve prihrankov. Do tega spoznanja se po navadi pride v roku treh let od aktivnega udejstvovanja na kapitalskih trgih in je lahko še najbolj boleče. Se še spomnite nasvetov vašega svetovalca, ki jih niste upoštevali (ali ste jih upoštevali le stežka) glede razpršitve? Kako vas je motilo, da so delniški trgi ponujali 15+ odstotkov donosnosti, svetovalec pa vam je med drugim svetoval tudi naložbe, pri katerih bi le stežka presegli 5- ali 6-odstotno donosnost?

Ne glejte na ceno in verjetnost, glejte na kvaliteto.

Ljudje smo bitja, ki potenciramo vse, česar smo vajeni. Enako je pri borzni rasti, kjer ta postane samoumevna in vedno višja. Če ima delnica posameznega podjetja tri zaporedna leta nadpovprečno rast, bomo prepričani, da je to podjetje zelo uspešno, saj je dražje. Ne boste pa pomislili, da je podjetje drago le zaradi tega, ker je drago. Katera Hugo Boss obleka bo imela več potencialnih kupcev, tista za 1.500 EUR ali enaka za 5 EUR (lahko tudi samo zamenjamo ceno in pustimo obleko)? To je ena večjih napak vlagateljev, saj gledajo na ceno in ne na kvaliteto, zato se tudi več kupuje na vrhuncu borznega cikla in ne na njegovem začetku.

Kot je v enem od svojih člankov zapisal Ray Dalio, lahko izbiro zmagovalnih delnic primerjate z izbiro zmagovalnega konja pri konjskih dirkah. Neznank je v primerjavi z nam znanimi podatki tako veliko, da je izbira zmagovalca težka naloga. Ponujena kvota odraža pričakovano izplačilo skozi čas, kar pomeni, da v kolikor ste opravili domačo nalogo in identificirali tiste, ki ste jih ocenili kot potencialne zmagovalce, bo slabih izbir zelo malo. Le da vam bo ena izbira večkrat prinesla nižji dobiček, druga izbira pa redkejše, ampak višje izplačilo. V rezultatu je na dolgi rok vse enako dobra/slaba izbira.

Vsekakor vam priporočam, da se za pomoč obrnete na neodvisnega finančnega svetovalca. Ta vam bo pomagal sestaviti začetno strukturo in strategijo ter jo po potrebi tudi prilagajal. Ko boste dovolj samozavestni in boste verjeli v svoje sposobnosti, poskusite sami. Na tem mestu opozarjam, da poskusov ne opravljate s prevelikimi vložki ali s celotnim portfeljem. Vaš svetovalec pa naj ob tem skrbi, da ne naredite napake, in vas usmerja, dokler ne boste prepričani, da ga ne potrebujete več.

Scroll to Top

Prijavite se na BREZPLAČNE novice

Prejmite tedenski pregled finančnih trgov na svoj email naslov